Juoksenki sijaitsee kauniissa Tornionlaaksossa, Napapiirillä. Vihreät vaaramaisemat ympäröivät tätä kylää, jonka läpi Euroopan pisin vapaana virtaava joki, Tornionjoki, kulkee. Väylän, kuten paikalliset jokeaan kutsuvat, toisella rannalla on naapurimaa Ruotsi ja sen kylä nimeltään Juoksengi. Nämä kaksi kylää olivat yksi ja sama aina vuoteen 1809 asti, jolloin Haminan rauhassa Venäjän ja Ruotsin raja vedettiin Tornionjokeen.

 

Kylässä asustaa noin parisataa asukasta ja kymmeniä vapaa-ajan asukkaita. Ikärakennetta voisi pääasiallisesti kuvailla sanoilla varttuneet, kokeneet tai entiset nuoret. Tästä huolimatta tai nimenomaan siksi kylän toiminta on harvinaisen vireää. Tapahtumia on joka viikkoisesta torstaikerhosta aina heinäkuun puolessa välin pidettävään kansainväliseen avovesiuintiin "Swim the Arctic Circle". Yhteistyö ja yhdessä tekeminen paikkakunnan eri järjestöjen ja alueen kuntien kanssa kumminkin puolin Väylää on avainasemassa, jotta pysyisimme vireinä :)

 

Matkailullisesti suosittuja yrityksiä kylässämme on Napapiirillä sijaiseva Tuomaan tupa ja siitä nelisen kilometriä pohjoiseen Pörröporo. Valtatie E8: lla kulkijat poikkeavat mielellään näihin ruokailemaan tai kahvistelemaan samalla hankkien matkamuistoja ja Lapissa tuotettuja elintarvikkeita. Yöpyjiä palvelee kesäisin viihtyisä leirintäalue Arctic camping teemalla "Meiltä majoitus, Väylästä lohi".

 

Juoksengissa on parikin merkittävää nähtävyyttä, jotka on mainittu jo 1737 ranskalaisen matematiikko ja tähtitieteilijä Pierre Louis Moreau de Maupertuis kirjoituksissa, joita hän kirjoitti Tornionlaaksosta selvittäessään retkikuntineen maapallon muotoa. Näistä ensimmäinen on Kattilakoski, jossa järjestetään kesäisin mm. tukkilaiskisoja, toinen on Ratasjärven kylä, joka on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Kolmas on Ajangissa sijaitseva Niemivaara jylhine kalliomuodostumineen, täällä Maupertuis kirjoitti nähneensä usvan seassa keijukaisia.

gallery/_igp1528
gallery/img_0473 (2)
gallery/19702686_10209313669229989_7278513700626635519_o